sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Hanko SeaHorse week

kesäretkeilyä parhaimmillaan
On kuin ulkomailla kävisi ;)
Lauantaipäivä Hangossa esteratsastuskilpailuja seuratessa oli just niin loistava kesäretki, kuin toivoa saattoi. Vaikka ihan oikeasti me ei kulutettu katsomon penkkejä päivän pääluokkaa enempää; kun oli niin kivaa istua terassilla syömässä pitkään ja kilistellä jäätelöillä meren rannalla ja katsellessa kaukana horisontissa siintäviä tummia sadepilviä. Aika nopeasti sade saapui mantereelle mutta se ei haitannut yhtään - siitä vain valitsi lähimmän huvilan ja nautti katetulla terassilla kuohuvasta, sateesta ja auringon valosta, kaikesta samaan aikaan. Ja ystävistä ja parhaasta seurasta. Keskustelut rönsyilivät minne milloinkin, kesädrinkkeihin, Dubaihin, hevosiin ja miehiin. Ja luomuun - että Lidlin luomukananmunista voi hautoa tipuja ja että luomukananmunia parempi vaihtoehto eettisyyden kannalta on ostaa kaupasta free range-merkittyjä munia, sillä niitä munivat kanat saavat ulkoilla ympäri vuoden. Ja että luomulehmän maidon ja vapaan lehmän maidon ero, luomurehujen lisäksi, on se, että vapaa lehmä saa ulkoilla ympäri vuoden, siinä missä luomulehmä ulkoilee kesän. Ja että luomujauhelihan ja tavallisen jauhelihan hintaero oli ollut viime viikolla euron.

Kotiin expon ja Tammisaaren kautta, meren rannalla ruokakojun vieressä asui kesyin näkemäni sorsa joka tuijotti meitä varsin läheltä ja erittäin tiukasti, että aiotaanko me oikeasti syödä kaikki ruoka itse. Aikansa meitä piiritettyään sorsa luovutti, käveli kioskin ovelle ja sai palkaksi vaaleaa leipää. Hyvä ettei suoraan kädestä syönyt - eläimiä on vaan niin hauska seurata! Oli ne sitten hevosia tai sorsia, aina tulee hymy huulille.

Ja hei, toivottavasti ihanan Equestrian Stockholm huovan voittajallekin saadaan hymyä huuleen;

onneksi olkoon Laura, arpaonni osui kohdallesi!

Arkeen skumppaa <3
laura.a.paaskynen @ gmail.com

Näissä tunnelmissa on hyvä aloittaa uusi viikko; kiitos kaikille arvontaan osallistuneille ja energiaa alkavaan viikkoosi!

18 kommenttia:

 1. Olisi ollut kiva itsekin lähteä katsomaan hankoon kisoja, ehkä ensi vuonna! pitääkin pistää varmaan se huopa tilaukseen omalle hevoselle kun arpaonni ei itseä suosinut. Onnea arpaonnen suoneelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi päiväretkeä näihin karkeloihin, tunnelma oli katossa ja puitteet ainutlaatuiset :)

   Ja joo, mä mietin että pitäisi tilata itsekin myös joku toinen väri näistä huovista Torstenille, kun on niin kauniita!

   Poista
 2. Olisi kannattanut mielummin mennä turkuun kuninkuusraveja katsomaan, kunkkareissa tunnelma on ihan eri kuin missään suomen tarjoamissa ratsastuskilpailuissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis kunkkarit on kyllä vielä joskus pakko kokea - mutta meillä oli niiiiin kiva päivä, että aika Superia saa olla että olisi pistänyt paremmaksi tällä kertaa :)

   Poista
 3. Luomulehmät kyllä ulkoilevat myös talvella ja ovat myös navetassa täysin vapaana, toisin kuin tehotuotannon eläimet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin ihan mahtavaa jos näin on! Mutta aika monta luomumaitotilaa on vielä parsinavettoina, valitettavasti. onneksi ne ovat kuitenkin vähenemään päin.

   Poista
 4. Ei se "vapaa lehmä" tarkoita sitä että se saa olla ympäri vuoden ulkona. Mikäli lehmä asuu pihatossa, sen ei ole pakko päästä ulos ollenkaan. Sen sijaan kaikki parsinavetassa asuvat ja luomulehmät ulkoilevat.

  Eli se, että "lehmä käyskelentelee vapaana pihatossa ja syö apilaa" voi hyvinkin(ja todennäköisimmin) tarkoittaa sitä, että lehmä tallustelee neljän seinän sisällä ja syö sitä säilörehua/kuivaa heinää, missä on myös sitä apilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, niinpä niin. Ympärivuotinen ulkoilu olisikin ollut liian hyvää ollakseen totta; tosin sen verran minäkin tajusin, ettei ne lehmät tuoretta apilaa talvisin laidunna ;)

   Poista
 5. Vautsi mitä kuvia! Hieman aiheeseen liittymätön kysymys, mutta milloin viimeksi olet käynyt Hipposportissa ja onko siellä hyvät alet? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hmm, nyt täytyykin oikein miettiä, on varmaan pisin tauko Hipposportista ever - alennuksista en osaa siis sanoa :)

   Poista
  2. Hei!

   Kiilaan tähän väliin sillä olen kiitoksen velkaa Jillalle, joka vinkkasi minut ratsastushousostoksille Hipposportiin. Suurkiitos Jilla! :-)

   Sattui niin hyvä tuuri että ystävällisen nuoren myyjättären alekorista nappaamat Eurosportin housut sopivat minulle aivan nakutettuina. Hintalapun mukaan ennen 112 euroa, nyt alessa 50 euroa. Ja naisen logiikalla tämähän oli niin hyvä kauppa että ostin lisäksi normaalihintaiset Eurostarin sukat (12 euroa, teknistä materiaalia ja ehfottomasti parhaimmat ratsastussukat ikinä!) sekä purkin nahkarasvaa, johon olen myös ollut tyytyväinen.

   Maarit L. :-)

   Poista
  3. Hipposportissa valikoima etenkin housuissa on todellakin kohdallaan - ja hei, olenhan minäkin vuosia sitten tehnyt heiltä 50 euron housulöydön; housuista jotka maksoivat toista sataa ja jotka olisivat käytännössä ikuisia - jos enää mahtuisivat ;D

   Poista
 6. Uujee, onnellinen voittaja kiittää ja niiaa!
  t. Laura Pääskynen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeejee, mä laitan sulle meiliä! :)

   Poista
 7. Luomu sopii ruoka-aine ja lääkeaine hysteerikoille, mutta ei se eläimen hyvää oloa takaa, vaikka on hiukan parempi kuin tehotuotantoeläimen elämä. Vapaan lehmän maito on hyvä valinta, sillä ne lehmät eivät joudu koskaan seisomaan parressa, kuten esim. luomulehmät. Suomessa on edelleen yli 30 parsinavettaa luomustatuksella. Ei erityisen luomua sille lehmälle.
  http://www.luomuliitto.fi/vapaa-vs-luomulehma/
  https://drive.google.com/file/d/0B6bj11FwLeAiczkwLVNSVmRwX0U/view?pref=2&pli=1
  http://www.juustoportti.fi/mita_vapaan_lehman_maito_on

  Munista sen verran että jos ei saa ostettua kaverilta tai tutulta pihakanalan munia niin free range on paras. Paljon parempi kuin luomu, sille kanalle.
  http://mikkovlttil.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158982-ulkovapaanluomuonnellisenvirikekananmunia

  Kiitos ajatuksia herätävästä postauksesta. Tiedätkö muuten mistä saa vai saako ollenkaan free range broileria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä linkeistä. Molemmissa, sekä vapaan että luomun lehmän oloissa on puolensa. Siis jos sattuu asumaan vapaan lehmän tilalla missä saa olla vapaana vain navetassa, niin hulluahan se olisi - ja eikai kukaan oikeasti tekisi niin? Toisaalta kuka meistä laittaisi hevosiammekaan seisomaan pilttuuseen, ollenkaan, joten parsinavetassa seisovan luomulehmän elämä on varsin kurjaa. Paitsi kesällä, kun se on laitumella. On ikävää ettei kuluttaja pysty kaupan hyllyltä valitsemaan tarkemmin, mitä maitoa ostaa; veikkaisin että parsinavettojen ja kokonaan sisällä elävien lehmien maidot jäisivät aika pitkälle hullun koristeeksi - paitsi että ostetaanhan ihan vain tehotuotannonkin maitoa edelleen. Hullua.

   Meiltä täältä maalta Kirkkonummelta saa free range munia ihan paikallisesta S-marketista; luulisi että niitä on siis enemmänkin markkinoilla, vaikka mun täytyy myöntää, että tähän asti luulin luomun olevan paras kananmunavaihtoehto; ihmisille pitäisi saada paremmin tietoa tarjolla olevista tuotteista.

   Free range broilerista minullakaan ei ole tietoa, mutta luomubroileriahan myydään ainakin Prismoissa. Siinä ongelmana on vain (järkyttävän kallis hinta) se, että talviaikaan luomu ja tehobroilerin elämä ei ihan niin hirveästi eroa toisistaan, vaikka toki luomulla on merkitystä ja keskimäärin niillä broilereilla meneekin paremmin. Voisi vaan mennä vieläkin paremmin!

   Poista
 8. Hei Jilla! Olen hurjan kiinnostunut muuttamisesta Hankoon, osaatko yhtään kertoa löytyykö hevoselle helposti tallipaikkaa ja missä hinnoissa karsinapaikkojen vuokrat yleensä pyörivät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, nyt täytyy kyllä sanoa ettei mulle ole mitään havaintoa Hangon alueen talleista - siellä kun tulee käytyä lähinnä kerran kesässä :) Tsemppiä tallin etsintään!

   Poista