maanantai 19. lokakuuta 2015

Mallioppimassa

Terhi Stegarsin klinikalla
 
Keskellä Suomen kouluratsastuksen kärkinimi, Terhi Stegars, vasemmalla RCC:n edustaja Erika Ruokamo ja oikealla M&M Horsen Maria Koroma-Hintikka.
 
Ratsastusseura RCC yhteistyössä M&M Horsen kanssa järjestivät Siuntossa Terhi Stegarsin klinikan 18-19.10. Sunnuntaiaamuna, hyvässä seurassa oli ilo seurata hyvää ratsastusta ja valmennusta. Jokainen näkemäni ratsukko teki Terhin ohjeilla muutosta, ja sellaista opetusta on aina hienoa katsoa. Klinikan jälkeen teki mieli päästä soveltamaan Terhin neuvoja omaan ratsastukseen Torstenin kanssa.
 
 
 
Tuskin olin ainoa, joka tämä vuoden kouluratsastuksen EM-kilpailuiden aikaan ihasteli Terhin ja hänen ratsunsa Axiksen kaunista, harmoonista ja ennenkaikkea kevyttä yhteistyötä. Terhi keskustelikin ratsukoiden kanssa paljon ohjastuntumasta. Nolla grammaa tai ohjanpaino on liian vähän, 50 grammaa on aika optimaali. Jotta saadaan pehmeitä siirtymisiä, pidätteitä, ei niitä voi ratsastaa löysällä ohjalla. Tyhjä ohja yllättää hevosen jokaisessa pidätteessä. Hevosesta tulee kova, jos pidäte muuttuu vedoksi. Nopean pidätteen jälkeen täytyy aina myödätä, vaikkei hevonen ensimmäiseen pidätteeseen vastaisikaan. Täytyy päästää, jotta pidätteen voi tarvittaessa toistaa. Samaan aikaan Terhi muistutti, että ohja antaa lähinnä raamit hevoselle, muu työ tehdään istunnalla. Istu satulaan kuultiin useammin kuin kerran. Terhi halusi myös useille ratsuille hieman pidempää kaulaa, ja hyvin havainnollisesti hän näytti yhdellä ratsukolla, että hevosen tulee kantaa itsensä tästä, osoittaen hevosen lapaa. Ratsastaja ei saa jäädä kantamaan hevostaan.
 



Terhi oli tarkka siitä, että hevoset suorittivat kuten ratsastajat pyysivät. Jos sanotaan, että eteen, silloin hevosen kuuluu liikkua eteen. Hevonen ei saa myöskään viedä; ja tässä kohtaa valmentaja painotti, ettei tarkoita viemisellä sitä, että hevonen kulkisi täysiä pukkilaukkaa ympäri maneesia. Hevonen vie, jos se ei vastaa ratsastajan pidätteisiin. Ei hevosen tarvitse olla liian tiukassa kontrollissa, mutta sen täytyy vastata apuihin oikeaan aikaan ja halutulla tavalla.
 
Terhi mainitsi usean ratsukon kohdalla myös tahdin. Ratsukko ei voi kulkea tahdissa, jos hevonen ei ole pohkeen edessä tai ignooraa pidätteet. Tahti ei saanut sammua laukkapirueteissa, vaihdoissa tai väistöissä. Terhin pyytäessä lisää laukkaa, hän ei tarkoittanut kovempaa vauhtia vaan enemmän ilmaa liikkeen alle. Aktiivisuuden ja vauhdin tuli jäädä hevoseen, ei vain kulkea sen läpi.
 


Näkemissäni hevosissa oli niin reaktiivisia kuin takajaloistaan hitaita hevosia. Jokaisen hevosen kanssa työskenneltiin siirtymisten kanssa. (Ja joka ikisen ratsukon kanssa keskityttiin myös ratsastamaan kulmat!!) Jokainen siirtyminen on kullan arvoinen - myös se, mikä tehdään ensimmäisenä kävelytauon jälkeen. (Kyllä, tunsin pistoksen omatunnossani.) Liian nopeiden hevosten kanssa Terhi teetti siirtymisiä askellajista toiseen, mutta hitaiden hevosten kanssa siirtymiset tehtiin alkuun ravi - melkein käynti - ravi. Näin hevoset saatiin herkistymään, kuuntelemaan ja polkemaan takajaloillaan aktiivisemmin. Terhi painotti, että hitaita hevosia ei myöskään saisi jokaisen virheen jälkeen pysäyttää, sillä se hidastaa hevosia entisestään. Omassa työkalupakissa tulee olla enemmän kuin yksi korjauskeino, sillä jos hevosen pysäyttäminen ei toimikaan, tulee seinä vastaan.
 
Tänään sitten Torstenin kanssa päätimme ottaa kaikki hyvät neuvot käyttöön. Kaikki sujui hienosti siihen asti, kunnes aloin ratsastamaan, ts. otin ohjat käteen. Ei ollut kevyimmästä päästä Torsten, eikä tod. mennyt ihan sitä vauhtia kun ratsastaja toivoi. Ja vaikka Terhi klinikallaan painottikin ratsastajia olemaan ystävällisiä ja positiivisia hevosille, ärräpäät lenteli Torstenin selässä kun se kiikutteli ratsastajaansa ravipuomien yli. Sääli ettei klinikan ratsukoille teetetty puomitehtäviä, sillä niihinkin liittyviä neuvoja me oltaisiin kaivattu asap ;)
 


 
Mä luulen, että me keskitytään huomenna johonkin vähän helpompaan. Vaikka käyntikulmiin...

35 kommenttia:

  1. Haha, anteeks :D mutta ton asiallisen, "harmonisen" tekstin jälkeen Torsten vaan kertakaikkiaan taas palautti maan pinnalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, Torsten on sellainen... :D Kui tylsää olisikaan ollut jos oltaisiin ylitetty puomit tahdikkaassa ravissa? ;)

      Poista
  2. Kyllä minuakin nauratti. Tästä on hyvä alkaa päivä. Ihana TORSTEN, kyllä sitä saa välillä innostua menemään omalla vauhdilla puomien yli. On se vain kumma jos ei saa vähän irroitella, luvalla ja luvatta. Parasta hevosessa on se, että se oma into ja riemu säilyy, vaikka ymmärrän toki, että harmittaa kun ei mene niitä puomeja yli hillityn fiinisti. Mutta Torsten, se on hauska veikko. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torsten on kyllä niin kulta, vaikkei aina järki päätä pakotakkaan. Sellaista se välillä on, itse kullakin :D

      Poista
  3. Olipa taas asiaa, hyvillä kuvilla varustettuna. Olisin toki mielelläni katsonut klinikalta kuvia,"uteliaana", mutta Torsten korvasi klinikan kuvien puutteet.:D
    Terhi ratsastaa kauniisti, ihailin kesällä, kyllä häneltä kelpaa oppia ottaa! Kiva että teit tälläisen koosteen meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Kuvat olisivat olleet superjees, mutta unohdin kameran kotiin, enkä lopulta ollut edes kovin harmissani, sillä käytännössä maneesikuvaaminen äidin kameralla on turhaa, mikäli maneesissa ei ole lasiseiniä, sen verran kohinaherkkä tuo putki on. Torsten saa siis nyt kelvata :D

      Ihastuin Terhin ratsastustyyliin täysin katsellessani kesän ratoja, joten oli todella mielenkiintoista nähdä hänen valmennustyyliään. Olen itseasiassa ollut kyllä seuraamassa hänen valmennustaan aiemminkin samassa paikassa, mutta siitä on lähes kymmenen vuotta...

      Poista
  4. Voi ihana innokas Torsten! :D

    VastaaPoista
  5. Voi ei... Rupes naurattamaan tämä: "jos hevosen pysäyttäminen ei toimikaan, tulee seinä vastaan.". Nimittäin eilen se tapahtui kirjaimellisesti hevoseni kanssa.. Hevos raukka :')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! :/ Mutta niin se on, että täytyy olla paljon työkaluja pakissa millä voi ongelmia ratkoa, muuten todella tulee se seinä vastaan...!

      Poista
  6. Torsten! Villi ja vapaa.

    Euroopassa vaikuttavat ja menestyvät suomalaiset ratsastajat kiinnostavat aina ja hyviä vinkkejä olit meille poiminut. Miten tuonne tilaisuuteen pääsi -ratsastajaksi, -yleisöksi? Tuleeko tilaisuuksia lisää ja voitko mainostaa etukäteen tapahtumaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kiinnostavat, olen samaa mieltä :) Klinikka oli ihan kaikille avoin, sinne pääsi ratsastamaan tasosta riippumatta, ja se olikin tosi kivaa. Mukana oli He B-tasoisia ratsukoita ja esimerkiksi nyt tulevana HIHS viikonloppuna pikkukierrosta kilpailevia, joten ratsukoita oli laidasta laitaan. Ratsastuspaikat meni tosi nopeasti täyteen; itse asiassa meillekin tarjottiin paikkaa, mutta valitettavasti en silloin vielä uskaltanut lupautua mukaan Torstenin jalkaongelmien vuoksi. Nyt harmittaa! Onneksi noista klinikoista saa paljon irti pelkästään katsomallakin. Tulevista tapahtumista en tiedä, mutta voin niistä täällä vinkatata jos sellaisia on tulossa. (Ja jos on facebookissa, niin RCCn tai M&M Horsen sivuista tykkäämällä pysyy varmasti kartalla tulevista tapahtumista :)) Katsojillehan päivä oli ilmainen ja paikalla oli ihan super buffa sekä lounasmahdollisuus ja ystävällinen ilmapiiri, johon oli helppo päästä mukaan :)

      Poista
    2. Hei RCC:n fb-sivuilla oli mainittu, että harkinnassa on uusi klinikka vuoden 2016 helmikuulle, vink vink :)

      Poista
  7. Tästä tuli kyllä hyvä mieli, Torsten on mahtava ja hihih, niin innoissaan! Huomasin yhden jutun noista kuvista (olkoonkin että poika vähän vie ratsastajaansa, mutta hei joskus täytyy pitää vähän hauskaa), Torsten näyttää tosi suoralta! Monissa kuvissa aikaisemmin kulkenut pää hiukan kallellaan, mutta nyt on kyllä turpa oikein sievästi. Ja näyttää muutenkin tosi hyvältä. Tai siis molemmat näytätte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torsten on sellainen velikulta :D Tuo iänikuinen suoruuden tavoittelu on niin ärsyttävää, että haha, sitä ei sitten edes huomaa kun hevonen on suora :D No ei sentään, kuvat kyllä hämäävät - tai siis joo, turpa on suorassa mutta koko hevonen (ja ratsastaja) niin toispuoleisia kuin vain voi olla...

      Poista
  8. Kiva lukea muidenkin raportteja klinikasta, oli kyllä todella hyvä! Me olimme eilen maanantaina moikkaamassa Terhiä ja katsomassa valmennuksia! :) Ja hyvä Torsten, on ainakin poweria :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kommentoit! Kävin lukemassa kirjoituksesi klinikasta, se oli tosi hyvin tehty. Ja on meillä hei yksi yhteinen hevostuttukin ;)

      Poista
  9. Kun sanoit että tuo tapahtuma oli Siuntiossa niin missä siellä? Ku itte asun siuntiossa:)
    Mutta täytty kyllä sanoa että Torsten on hauska:D varsinkin tuo vika kuva näyttää 'rauhalliselta' menolta, Mutta kyllähän pojalla joskus hauskaa pitää olla;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapahtuma järjestettiin Pikkalassa. Torsten on varmasti omasta mielestäänkin hauska ;)

      Poista
  10. Oli varmasti todella mielenkiintoinen klinikka, olisi ollut mukava itsekin olla paikalla!
    Ja täytyy sanoa, että onpa T:llä hienot suitset ! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klinikka antoi kyllä katsojallekin tosi paljon, suosittelen osallistumaan seuraavan kerran :)
      Tn suitset on Wahlstenin, ja joo, on ne kyllä päheet :)

      Poista
  11. Siun pitäis joskus päästä Terhin klinikalle itekkin! (ei sillä, että teidän meno aina näyttäisi siltä kuin tuossa viimeisessä kuvassa, vaan ihan siksi että se olisi mahtava kokemus teille) Torsten niin innokkaana kahdessa vikassa kuvassa, on se vaan niin söppänä! Kai olet tulossa Helsinki International Horse Showhun? Ite oon menossa sinne sunnuntaina aamunäytökseen... ;) Pitää varmaan pyörähtää expo-alueella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olis kyllä kivaa :) Täytyy ehdottomasti yrittää päästä ensi kerralla mukaan.

      Näillä näkymin en ole tänä vuonna tulossa ollenkaan HIHSiin. Pitäkää te kivaa munkin puolesta! :)

      Poista
  12. Olitko eilen 4yourhorse tapahtumassa? Oletko tekemässä postausta aiheesta?
    Arvostan sitä kun sanoit että olet joutunut perumaan klinikoita ja valmennuksia Torstenin kavio-ongelman vuoksi, niin tekee oikea hevosystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En valitettavasti ollut sielläkään. Harmi, muutama esiintyjä olisi ollut todella mielenkiintoista nähdä ja mitä netistä on saanut lukea, olivat itseä kiinnostaneet esiintyjät olleet ilmeisen hyviä.

      Joo, eipä siinä ole oikein ollut vaihtoehtoja, että mennäkö vai eikö mennä klinikoille. Sekä Grantin että nyt Terhin klinikat on ollut tosi harmi jättää välistä... Ensi kerroilla sitten, onneksi T on jo parempaan päin!

      Poista
  13. Hei! Mä tulin pitkästä aikaa kattelee vain kuvia :) Näitä sun ihania kuvia - kiitos niistä <3. Tekstejä en tarkemmin nyt jaksanut lukea. Mutta minun opettajani aikuisiän elämäni hevonen (vuokrahevonen) on nyt poissa. Keväällä kun maneesitallilta palattiin omistajan halun vuoksi takaisin maalaistalliin niin loppui ratsastus myös - hevonen loukkasi jalan tarhassa. Sitä paranneltiin (ei sekää hyvin onnistunut), kunnes viikko sitten maanantaina päätti hevosenkelit kaikesta huolimatta virkeän ystävämme hakea pois. Ruuna kuoli ähkyyn, ja lopulta klinikalla oli näyttänytkin jo siltä että "päästäkää minut jo pois"...Edellisenä päivänä ajattelin, että pitäisi käydä ottaa ruuna kanssa ihania kuvia ystävän avustuksella jos jalka ei parane kunnolla ja sen vuoksi lähtee vihreille laitumille. Mitä tästä opin "sen minkä voit tehdä tänään niin tee, sillä huomenna se voi olla jo myöhäistä!"

    Surullista ja suoraan sanottuna paskaa välillä! Tiedätkö kun 1,5v treeni alkaa vihdoin tuottaa tulosta olet yhtä sen hevosen kanssa ja luulet olevasi taivaassa kun ratsastat- tulee loukkaantuminen no sitten viedään lopulta koko hevonen. Sainkin elää sellaista aikuisiän hevosunelmaa tuon ajan että monesti ajattelinkin, ettei se kauan voi jatkua (elämän kolhut opettanut vähä pelkää onnea).

    Kesällä en ratsastanut juurikaan mutta noin kerran viikossa kuitenkin, minulla on muutamia hevosia jolla käyn ratsastaa ja "irtosuhteita" oon päässyt harrastaa kivasti (kiitos ihanien tuttavien). Onneksi olen löytänyt ihanan ratsastuskoulu ja nyt on taas uusi tuttavuus tukkajumala yllättäen sh-ruuna.

    En ollut suokeilla ratsastanut pitkään aikaan (enkä muutenkaa koe olevani minkä erityisen rodun suosija), mutta kun viikko sitten kävin koeratsastaa tätä uutta sh vuokrahevosta niin voi luoja kuin kotiin olisi tullut - vaikka tää uus on eri tyyppinen kuin edesmennyt.

    Olen ollut kova jännittää ja jopa taistellut pelon kanssa, mutta viimeisen puoleen vuoteen on tullut niin erilaisia hevosia hoidettua ja ratsastettua että rohkeutta on tullut lisää. Niin huippua kun viime ke koeratsasus ei pelottanut eikä edes jännittänyt yhtään!!! Jotain hyvää siinäkin ettei vakio ratsua ole ollut.

    Kyllä minusta vielä jämpti hevosnainen kasvaa :)

    Emmy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Emmy :( En onnistunut nielemään itkua, niin surullista. Ja lohdutonta... Lämmin osanottoni.

      Toivottavasti tukkajumalasuokin kanssa ajatukset saavat laukata vapaasti, hevoset taitavat olla paras lääke sydänsuruille.

      Poista
    2. Kiitos! Oma hevonen on myös haaveissa ollut kauan. Kaikki minulle heti tyyppinä olen vihdoin oppinut, että kun vain jaksan odottaa sitä oikea hetkeä elämässä niin se on jotain parempaa mitää osasin edes odottaa. :) Mukavia yhteensattumia on jonkin verran tullutkin. Koskaan ei tiedä mihin elämä vie. :) Pitääpä seurata teitä instassa :) Emmy

      Poista
  14. Hyvä postaus! Osaatko kertoa, että miten hevosen jalat pliistrataan? Auttaisi todella paljon!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä missään nimessä ala pliistraamaan jalkoja jos et tiedä mitä teet ja millä, lopputulos voi olla hyvin vakava. Kysy joltain tutulta tai ammattilaiselta neuvoja. Ei sillä etä Jilla ei pystyisi opettamaan, vaan ota selvää että mikä aine, mihin paikkaan, kestääkö kyseinen hevonen sitä ymym...

      Poista
    2. Kyllä tiedän aineet ja miten, mutta kun tapoja on katso monia!

      Poista
    3. Nyt tähän mun täytyy kyllä sanoa, että aineita on niin vahvoja, ja tapoja monia, että oikeasti kysyisin ellältäni, mihin kohtiin ja millä tavoin pliistrasin. Joskus ollaan Inton jalkoja kyllä pliistrattu, ja koska sekin näytti niin selkeästi ettei tykkää, en lopulta aloittanut Torstenilla pliistrausta laisinkaan. Tuskin se olisi muutan ensimmäisen kerran jälkeen enää antanutkaan sitä tehdä...

      Poista
    4. Kiitos Jilla asiallisesta kommentista! Olen omistanut hevosia jo jonkun aikaa ja luulen että pliistraus olisi ainoa hoitokeino nyt mutta katsotasn nyt...

      Poista
  15. Kiitos meilttömästi! Tästä oli valtavasti apua minulle ratsasteetavan hevoseni kanssa! Meillä on juuri tuo ongelma, että hevonen vie eli ei kuuntele tai reagoi pidätteisiin millään lailla ja vaikka kuinka yrittäisin loppujen lopuksi koko homma menee vain vetämiseksi ja kiskomiseksi. Myös temmon säätelyssä erityisesti laukassa on ollut paljon ongelmia, samoin kuin siirtyimisää (harvoin edes päästään kunnolla laukkaamaan sillä yleensä aika menee vain nostojen hajoittelemiseen). Mutta nyt avautui kyllä omat silmät kuinka tuota ongelmaa voisi lähteä korjaamaan! Ratsastettava hevoseni on 8v friisiläistamma joka on tuotu hollanista ja on GP tason kouluratsastajan kouluttama, eli hevonen osaa käyttännössä varmaan enemmän kuin minä, se on avin ollut siitoskäytössä muutaman vuoden, mutta aloin ratsastamaan itä viime keväänä. Mutta tästä oli paljon apua! Kiitos!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä! Kyllä hevoset yleensä ovat taitavampia kuin me ihmiset, meidän vain täytyy löytää oikeat nappulat! :D

      Poista