maanantai 7. syyskuuta 2015

Vesileikkejä

Nyt siitä maneesista otetaan kaikki hyöty irti ;)


Sitä aina sanotaan, että kerran kun pääset maneesiin ratsastamaan, suojaan kaatosateesta tai jäätikkökeleistä, ei maneesista haluaisi luopua. Koko nuoruuteni olen ollut pesunkestävä kenttäratsastaja siinä mielessä, että silloin ei kelit häirinneet, ja jos halusi ratsastaa (niinkuin aina halusi!), se tehtiin ulkona. Vasta myöhemmin maneesitalleilla omien poikien kanssa asuessa on tullut ymmärrettyä, että maneesi on muuten ihan superjees. Että kun viimeiset kaksi talvea on menty ilman maneesia, tämä tyttö on jättänyt surutta ratsastamatta jos sade on uhannut. Myös kesäaikaan... :D Ja kuinkas ollakaan, nyt täällä maneesillisella tallilla löydän itseni vähän märältä kentältä, pienessä tihkusateessa, sekä poni että minä aivan yltäpäältä ravassa :D 


Mutta ai että, kyllä voi ratsastaminen olla hauskaa. Muutaman päivän kävelyn jälkeen päätin tänään tunnustella ponia myös kevyessä hölkässä, mutta Torstenin esittäessä jos jonkinmoista liitokuviota ja mörkönurkkien pelkäämistä, pääsi se ihan oikeasti "töihin". Tai ainakin jotain sinne päin, nätisti se kuskasi mua ympäri kenttää :) Positiivista oli tietysti ponin askellus, muutamia hetkiä lukuunottamatta ravi näyttääkin melko symmetriseltä. Lavat on kyllä niin jumissa kuin olla ja voi, mutta niitä tulee onneksi hieroja huomenna aukomaan.






Reilun puolen tunnin työnteon jälkeen hengitys oli aika tiheää ja hikipisarat tippuivat - ei siis lainkaan ponilta, vaan minulta :D Ilmeisesti pitäisi tehdä jotain oikeasti fyysistä ponin ollessa pois käytöstä, eikä vain haaveilla minkälaista kakkua haluaisi seuraavaksi syödä. Tänään en onneksi joutunut leipomaan, vaikka muutamaan otteeseen sekin vaihtoehto oli aika lähellä ;)

Jiihaa sanoi Torsten!


Torsten keskittyy... ei kyllä siihen kouluratsastukseen... ;)



Vesileikit oli ponin mielestä ällöjä!



Linkki hyvin sekalaiseen videoon päivän annista.

Tällainen peuraneiti bongattiin kotimatkalla. Kyllä olisi Torsten tykännyt!

Että sellaista tänne tänään. Kyllä se taitaa olla niin, että syksy alkaa pikkuhiljaa tekemään tuloaan. Ainakin, jos nahkasaappaiden lookkia katsoo :)

22 kommenttia:

  1. Katselin videon kahdesti ja ihmettelen miksi ette olleet viikonloppuna kunkkareissa, hyvin Torsten liikkuu!
    Välillä vähän apujen ulottumattomissa, mutta eikö se ole hyve että hevosella energiaa piisaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, voi ihana mikä kommentti, kiitos :) Ja kyllä, tuolloin se liikkuikin oikeasti ihan hyvin, vaikkei tosissaan aivan avuilla ollutkaan ;) Että ehkä se olisi kuitenkin hyvä, mikäli kilpailuihin haluaa :D

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, kiitti Mette :) Ja olen, olen tosi onnellinen Torstenista :))

      Poista
  3. Ihana kurainen ratsukko:)

    VastaaPoista
  4. Ihania kuvia ja video! :) Ja aivan terveellistä mennä ulkona silloin kun on vielä mahdollisuus - kyllä ne paljon huonommat kelit sieltä vielä tulevat - valitettavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan!
      Ulkoliikunnan merkitystä ei voi liikaa korostaa, ei tarvitse olla kovin kummoinen ennustajaeukko että tietää mitä pitkä maneesikausi hevosille tekee.
      Ja meille sureville omaisille ;)
      Vaikka täytyy kyllä myöntää että roiskuvan ravan äärellä koki olleensa aikamoisessa aikakoneessa. Kura on (onneksi) katoavaa kansanperinnettä, hevostalleillakin.

      Poista
    2. Kyllä näyttää alusta kastuneen, rapaa riittää. Oi eteläisen Suomen talvi... toivottavasti saatte edes jonkin pitkän, kuivan kauden, vaikka pienellä pakkasella sinne talven virkaa toimittamaan.

      Poista
    3. annika, se on niin totta. Toivotaan että kenttäkausi jatkuisi maneesin olemassaolosta huolimatta mahdollisimman pitkään... :)

      äippä, sähän lähdet sitten virkistysmaastoille tietysti mukaan eiks ni :D

      eira, nyt näyttää aika hyvältä! Ja Pekka Pouta sanoi, ettei sadetta ole näkyvissä pitkään aikaan, aurinkoa vaan :D Sitä sopii toivoa.

      Poista
  5. Mä oon samaa mieltä edellisen kanssa- kyllä siellä maneesissa ehtii tällekin vuodelle vielä ratsastamaan, pieni tihkusade ei tuntuis missään siinä vaiheessa jos saisi mennä kentällä maha kurassa :)

    Torsten liikkuu ihanan reippaasti videolla, huippu tuo loppu :D kyllä se siitä taas, ihanaa syksyä! ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, ehtii varmasti :)

      Torsten on kyllä niin hauska, se tulee aina niin tosi herkästi alaspäin siirtymisissä - en kuitenkaan olettanut ihan noin kevyestä istuntapidätteestä noin isoa reaktiota ja olin kyllä lähellä tipahtaa :D

      Poista
  6. Blogeista näkee laajahkon otannan suomalaisesta amatööriratsastuksesta joten kun videoita aukaisee ei koskaan tiedä millä tasolla mennään. Ratsastuksesi on ihailtavan siistiä ja Torsten liikkuu mukavan oikein, tuli hyvä mieli tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä.
      Tekisitkä joskus ratsastuspostauksen jossa kerrot parhaaksi havaitsemasi ratsastusvinkit.
      Miten saat liikkeen tulemaan selän läpi, itselleni se on vaikeaa varsinkin hitaammassa tempossa. Entä tahti, kuinka ylläpidät sen tasaisena? Mikä on helpointa sinulle, entä Torstenille, mikä taas vaikeinta teille erikseen ja yhdessä? Missä vaiheessa päätät mitä ratsastuskerta tulee sisältämään? Kuka sua parhaillaan valmentaa?

      Poista
    2. Oho, iso kiitos molemmille Anonyymeille kommenteistanne! Olen otettu :)

      Voisin yrittää tarkemman ratsastuspostauksen tekemistä, tosin mun neuvot tai miten asiat teen eivät varmasti ole oppikirjasta, mä meen aika paljon fiiliksellä joten niitä ei pidä ottaa liian tosissaan :D

      Olen siinä mielessä päässyt helpolla molempien hevosteni kanssa, että ne ovat aina liikkuneet omalla moottorilla eteen. Että ei mun ole tarvinnut kauheasti muuta kuin istua selässä ja koittaa olla häiritsemättä ;) Torstenin selän liike tulee ihan itsestään, mutta jos jostain syystä ei tai haluan isompaa liikettä pienissäkin askeleissa, aktivoin vain takajalkoja ja katson että lavat ovat ylhäällä. Sitähän meidän koko ratsastus käytännössä on, takasten aktivointia ja lapojen hallintaa. Tahti Torstenilla on omasta takaa, se ei ole mitenkään mun ansiota :) Ja lisään vielä, että tietysti täytyy myös niitä etujalkoja ratsastaa, ei vain takasia :)

      Mulle helpoimpia ovat varmaan erilaiset väistöt, hallitsen melko hyvin oman istuntani ja Torsten tekee niin pohkeenväistöt, avot ja sulut aika ookoosti istunnan avulla. Sitten taas vaikeinta on saada oma kroppa niin suoraksi, kuin kuuluisi. Laukkatyöskentely on myös vaikeinta.

      Torstenille helppoa on esittää hyvää tahtia. Se kokoaa myös melko hyvin, mutta tiedän että se on kuitenkin sille haastavaa. Puolierojen takia myös osa väistöistä on vähän toispuoleisia.

      Yritän suunnitella Torstenille edes suuntaa antavan ohjelman aina viikoksi - pariksi kerrallaan. Sehän ei varmasti pidä ihan paikkansa, mutta katson, etten tee montaa päivää putkeen ihan samoja juttuja. Yleensä jaksotan koulutreenipäivät lapoihin, siirtymisiin ja laukkatyöhön. Sitten vielä väistöt ja jumpat, vaikka aika harvoin mitään kovin matalassa muodossa-treenejä teen. Ja kyllähän sitä sitten selässä istuessa tietää, mihin pitää kiinnittää sinä päivänä huomiota - joskus se onnistuu apsuunnitelman mukaan ja joskus ei todellakaan :D

      Tällä hetkellä me ei olla käyty pitkään aikaan valmennuksessa, mutta Eeva on käynyt viimeksi ja hänet varmasti pyydän myös tänne uudelle tallille. Sitten on tietty Grantin muutaman kerran vuodessa pitämät tehokurssit, mihin me ei tietenkään nyt syyskuun lopussa päästä, ja se on tosi tylsää... Jotain istuntatunteja varmaan tarvitsin ja sellaiselle ehkä voisikin Torstenin kanssa nyt mennä kun ei olisi pakko keskittyä niin paljon hevoseen - tarvitsisin aika paljon apua omassa suoruudessa ja ohjastuntumassa.

      Poista
  7. Moi Jilla!

    Mulla olisi sulle kysymys liittyen tuohon jo oven takana kolkuttelevaan talvikauteen - meillä on siis nyt päinvastainen tilanne kuin teillä, eli me muutettiin maneesitallilta maneesittomalle tallille välimatkojen takia. Talli on ihana, mutta odotan jo vähän kauhulla niitä päiviä kun tuuli tuivertaa reidet tunnottomiksi ja varpaat olemattomiin, ja varsinkin sitä, kun takaisin talliin päästyä paikat alkaa sulaa... se vasta tekeekin kipeää. Ajattelin että kun sinussa on vähän varusteratsastajan vikaa (kuin myös itsessäni, se ei ole huono asia ollenkaan ;)) ja olet ulkona niin paljon ratsastellut, niin osaisit sanoa lämpimimmät kengät & housut & hanskat & muut tykötarpeet talveksi. Vakoilin vähän sun viimetalven arkistoja ja joissain kuvissa sulla oli ilmeisesti Sorelit jalassa, joissain taas sellaiset tummanruskeat saappaat. Kummat on susta paremmat ratsastukseen, voiko molempiin kiinnittää kannukset ja mahtuvatko molemmat jalustimiin? :) Mistä olet nuo ruskeat saappaat ostanut, niitä kun tuntuu vähän joka ratsutarvikeliikkeestä löytyvän? Miten nuo Sorellit, onko ne oikeasti niin lämpimät kuin kehutaan? Ne houkuttelis ihan hirveästi mutta hinta hieman arveluttaa ja niillä tuskin on valmennuksiin mitään asiaa... :D Maneesitallissa mulla oli siis yleensä talviratsastuskenkä+chapsi-kombo, mutta esim. maastossa niissä tulee liian kylmä.
    Sit tietty sama kysymys hanskoista, millä tarkenee? Mulla on kylmimpinä päivinä ne sellaiset kolmisormihanskat joiden sisästä on otettu pois se hanskaosa ja neulottu kolmisormivillatumppu sinne sisään. Se jos joku on lämmin, mutta niillä on tosi hankala ratsastaa eikä niitä tietenkään voi käyttää kankien kanssa. Kaikissa muissa hanskoissa jäätyy näpit ja pitää pitää ihan turhia lämmittelytaukoja.. Maneesissa pärjäsi joillain perus nahkaisilla talvihanskoilla jos veti hihat siihen päälle, mutta ulkona tämä ei ole toiminut. Millaisilla sä olet ratsastanut?

    Joo, okei, kamala aatella että kohta pitää taas sihdata pakkasessa pimeällä kentällä, mutta ajattelin että mielikuvaharjoitteita on hyvä tehdä etukäteen ja vähintään hankkia ne pakkasenpitävät varusteet ennen sitä viimeisintä epätoivon tekoa, eli pilkkihaalarin ostoa... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :) Onnea uuteen talliin! Maneesittomissa talleissa on puolensa, kun talvihoidetulla kentällä saa ratsastaa. Maneesitalleilla kun usein on talven ajan vain se maneesi käytössä...

      Mutta joo, siis pukeutumis- ja asenne kysymys :D Ja varuste-urheiluhan on ihan parasta :D Mä olen sellainen vilukissa että sormet jäätyy plussankin puolella... Viime talvena ratsastusvaatekombona oli kylmimpinä päivinä (-10, sitä kylmemmällä ei juuri tullut ratsastettua) mulla oli 10 vuotta vanhat, 10 cm liian lyhyet Prismasta ostetut toppahousut jalassa, Kingslandin halpistoppatakki päällä, Sorelit ja sellaiset fleece/nahkahanskat. Ne toppahousut meni muuten kevään siivouksessa sitten lopulta roskiin, täytyy ostaa tulevalle talvelle uudet! Koska se tosissaan tekee kipeää kun jäätyneet reidet, sormet tai varpaat rupeavat sulamaan... Ostin viime talvena ensimmäiset softshell-housut (Pikeur), ja ne oli kyllä hyvät! Pitävät vähän vettä ja tuulta, että kun pakkasasteet ei olleet kovat ne oli just hyvät. Sitten ne mun tosi vanhat ruskeat saappaat, ne oli sellaisiin ihan maks -5 asteen keleihin, eivät mitenkään erikoisen lämpimät. Ja niin reikäiset, että menivät nekin roskiin. Olen katsellut että Wahlstenin syksyn mallistossa on aika kiva saman tyyliset saappaat, jos ovat hyvät jalassa luulen että sellaiset ostan. Sorelit ostin muutama vuosi sitten, juuri kun niitä niin paljon oli kehuttu, ja olihan ne ihan ookoot. Ei ehkä ihan joka pennin arvoiset, tosin omani olivat jotain jämämallistoa ja -50% alella ostettu Hipposta. Jos oli niin kylmä että vedin ne jalkaan, laitoin myös muoviset jalustimet teräksisten sijaa, niihin ne sai kyllä mahtumaan mutta jalkaa ei pystynyt liikuttamaan :D aika isot jalustimet saa olla että lesti mahtuu. Kannuksia niihin ei saanut, mutta ruskeisiin saappaisiin kyllä. Mulla on myös Hööksin mustat talvisaappaat (ihan nahkasaappaiden näköiset, hinta oli alessa alle 30 euroa...), ne on lämpöisemmät kuin ne jo roskissa olevat mustat. Voin siis suositella niitäkin :)

      Hanskat onkin olleet aina se itkun aihe, kun tosissaan jäädyn niin helposti sormista. Mä olen kylminä päivinä pitänyt sellaisia kertakäyttöisiä sormien lämmittimiä ihan nahka/lampaankarva-rukkasessa, ja sitten vasta kunnon treeniin vaihtanut vähän ohuemmat hanskat. Muutaman vuoden mulla oli käytössä Peakin nahkaiset sormikkaat villavuorella, ne oli parhaat hanskat mitä mulla on ollut - Hippossa hanskoilla on hintaa yli 80 euroa, joten viime talvena olin pihi ja pärjäsin ilman. Ostin lopputalvesta roeckelin paksuimmat talvihanskat, ne olivat ihan hyvät mutta aika kalliit. Ne ei kuitenkaan ollut onneksi hirveän tönköt, on tosi vaikeaa löytää paksut ja lämpimät hanskat millä pystyisi myös ratsastamaan!

      Mielikuvaharjoittelu on varmasti hyväksi, vaikka ajatuskin jäätyneistä sormista kauhistuttaa... :D Ainiin, ja sitten mä muuten tosi kylmällä kelillä, kun sormet oli jäässä jo tallissa, kastelin ne ihan tulikuuman veden alla, kuivasin ja vedin hanskat käteen :D Ja kävelin alkukäynnit, että varpaat pysyi sulana. Tsemppiä - ja siis meillähän ei myös ole mitään lämmitettyä maneesia, joten pakko on lähteä niille toppahousu-ostoksille ;)

      Poista
    2. (Niin, ja ennen softshell-housujen ostoa ratsastin aina mokkachapseissa, sellaisissa kunnon ysärihapsuissa :D Mulla ei mahdu mitään kerroksia ridahousujen alle joten chapsit oli tosi hyvät!)

      Poista
    3. Oi, kiitos ihana!! <3 Näillä ohjeilla lähden metsästämään talvivarustusta, luulis nyt ainakin jotain löytyvän! :) Harmi että vanhaa ja hyväksi havaittua ei saa kaupanhyllyltä ;D

      Poista
  8. Hah mitä sitä suotta ratsastamaan kuivassa maneesissa kun voi yhtä hyvin kastua kentällä? ;)

    Mä olin joskus just sellanen, että menin mieluummin kentällä kuin maneesissa kunhan ei kaatamalla satanut. Mutta nyt musta on tullut niin mukavuudenhaluinen, että maneesi kutsuu kyllä useimmiten... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, niin mäkin olin ennen, mutta nyt kun on tottunut olemaan ilman maneesia ei tuollainen pikkurapa ja tihkuttaminen enää haitannutkaan ;)

      Poista
  9. Voi olla että tähän kysymykseen jossain vastaus lukee mutta se jäi sitten huomaamatta kun koitin katsella, mutta mikä kamera sulla on? On niin hienoja ja laadukkaita kuvia!:) muutenkin sun kirjotustyylistä tykkään tosi paljon ja eipä torstenkaan huono ole;) kaikinpuolin siis aivan mahtava blogi!<3

    VastaaPoista