perjantai 28. elokuuta 2015

Aika ällöttäviä juttuja

12 matoa ja varoituksen sana, ei ehkä kannata syödä ja selata postausta alaspäin samaan aikaan :))



Viime viikkoinen ellän käynti pisti suunnitelmat aika pitkälle uuteen uskoon Torstenin kanssa. Mielestäni on loogista, että näin iso muutos jalkojen asennoissa näkyy nivelissä, mutten silti olisi uskonut, että niin minimaalisen, satunnaisen tahdittamisen takana olisi oikeasti niin kipeä hevonen. Joka tapauksessa, tilannehan on hurjan ärsyttävä, sillä niveltulehdukseen olisi täysin mahdollista saada yleensä tehokkaasti toimivaa täsmähoitoa nivelpiikityksen muodossa - paitsi jos hevonen on neulakammoinen.

Aika paljon on tullut funtsittua, millä muilla tavoin tulehduksia voisi helpottaa. Kengitys kuntoon, se on selvä, mutta kannan kasvu ottaa aikansa. Sen lisäksi tulee huomioida, että kaikki jalka-asentoihin vaikuttavat muutokset, myös hyvät sellaiset, saavat hevosen yleensä reagoimaan jotenkin. Torsten syö tuplana kaikki nivelvalmisteet enkä ole rasittanut sitä laisinkaan viikkoon, vaan se on saanut olla ja nauttia loppukesästä laitumella. Tilasin myös purkin DMSOta, mitä ajattelin pliistrata kavioniveliin, mutta sitten tulin toisiin aatoksiin. Soitin nimittäin kraniohoitajallemme Lindalle ja kysyin, olisiko ystävistämme iilimadoista mitään apua tähän tilanteeseen. Periaatteessa kyllä, poistavathan madot tulehdusta ja sylkevät verenkiertoon hiilonia, eli sitä samaa ainetta, mitä viikko sitten pistettiin ellän toimesta suoneen. Tuumasta toimeen siis!


Tämän näköisiä olivat toisen erän madot kiinnittyessään ...

... ja sitten hetken jo herkuteltuaan.

Jos joku ulkopuolinen saisi puhelimeni käsiinsä, voi olla että löytyy aika erikoista materiaalia ;)


Torstenia hoiti yhteensä 12 iilimatoa; neljä jaloissa, kolme kaulassa, kaksi lapa/säkä-alueella ja kolme oikeassa reisilihaksessa.

Yleisen turvallisuuden vuoksi Torsten pääsi unten maille domon avulla ennenkuin aloitettiin. Sheivattiin poniin kymmenen karvatonta länttiä ja pistettiin (Linda pisti) niihin killumaan ah niin hyödylliset ja hitsi, edelleen niin ällöttävät madot. Iilarit herkuttelivat siihen malliin, etten ole ehkä koskaan nähnyt niin isoja matoja... Kavionivelten kohdalle pistimme kahdet madot peräjälkeen, ja kaikki neljä söivät itsensä niin täyteen, että irrottautuivat ponista itse. Madothan saavat vaikuttaa juuri sen aikaa, mitä syövät, mutta maksimissaan 45 minuuttia, jonka jälkeen ne napataan pois. Koska tällä kertaa saimme laitettua matoja myös kaulan alueelle, myös siitä yksi kolmesta irrottautui itsekseen.


Blogihistorian ällöttävin video, olkaa hyvät! (Tosin jos ääntä on riittävästi, voi kuulla Torstenin kuorsaavan. Se on aika suloista :)) Linkki

Hoitojen ja rauhoituksen loppumisen jälkeen verta vuotava poni pääsi laitumelle, mistä muutaman tunnin päästä kävin nappaamassa sen vielä takaisin sisälle. Torsten laukkasi laitumen portille pukitellen vastaan :D Huomenna sitten kävelylle ja nyt vain peukut pystyssä, että näistä olisi apua :) Koska ihan oikeasti, en olisi ehkä kuuna pävänä uskonut kirjoittavani ja kuvaavani koko postauksen täydeltä matoja - ja ehkä vielä jopa vähän tykkääväni tästä :D

26 kommenttia:

  1. Kiva postaus, kiitos! Olikos tämä minkä hintasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iilimatohoito on 80 e + madot 5 e/kpl :) Ja Lindalta voi kysyä lisää jos on kiinnostunut, täältä löytyy Lindan yhteystiedot; http://jillanblogi.blogspot.fi/p/paivitetty-17.html

      Poista
  2. Huh. Toivottavasti madoista on teille apua, sillä Torsten vaikuttaa rentoutuneelle vaikka matoja roikkuu ympäriinsä eli on parempi hoito Torstenille kuin stressaava nivelpiikitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin toivotaan että olisi hyötyä! Ensimmäistä matoa jalkaan laittaessa Torstenin piti vähän huitoa etusilla, mutta sitten se jotenkin tajusi, ettei neuloja tulekaan ja jatkoi torkkumista :)

      Poista
  3. Hyi ja wau.... noi madot on niin ällöjä, mutta samalla niin kiehtovia. Mun puolesta postaat vaan lisää ja lisää niistä kuitenkin. Mukavempi lähestyä asiaa näin ruudun takaa ja miettiä sitten josko mekin joskus jos tarvii vaikka ..... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, kiehtovia olentoja! Ja niin hyödyllisiä :)

      Poista
  4. Siis tekeekö nuo madot jotenkin reijän tohon?! :D näyttää ihan siltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä ne tekee aina reiän, että saavat sylkäistyä omat aineensa ja imettyä verta pois!

      Poista
  5. Samaan aikaan oksettavaa ja kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa.
    Linda on ilmeisen hyvä hoitaja?

    VastaaPoista
  6. Repesin kun luin tuon ensimmäisen lauseen "ei kannata ehkä syödä ja selata alaspäin..." olin nimittäin juuri aamukahvilla ja söin herkullista evässämpylää, kiitos siis varoituksesta! :D Näyttääpä kyllä todella ällöttävälle ja toisaalta tehokkaalle, mielenkiintoista ja kiitos kun jaat kokemuksesi meidän kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, pakko oli varoittaa ja laittaa kevyempi kuva ensimmäiseksi, herkimmille voi kyllä tulla paha olo näistä kuvista :D

      Poista
  7. Kiinnostavaa! Toivottavasti tästä on Torstenille apua! Tarkoittaako se, että madot söivät itsensä niin täyteen, että Torstenilla oli erityisen paljon "pahaa verta" (tulehdusta tmv.) vai mistä se kertoo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä toivotaan :) Mitä enemmän madot syövät ja haavat vuotavat, sen parempi, sillä se kertoo ettei ole tukoksia. Torstenilla oli kuulemma aika priimaa verta, ei haise ja on kirkasta ja ohutta. Mutta ei se varsinaisesti kerro "pahasta verestä", vaan siitä että veri kiertää hyvin.

      Poista
  8. Yöks! Mutta hyvää hoitoa varmaan :D!

    VastaaPoista
  9. Hyh! :D

    Jotenkin vaikea uskoa, että niistä todella olisi apua, mutta pakko kai se on myöntää, kun niiden avulla ollaan niin paljon hyviä tuloksia saatu aikaan! Toivottavasti madoista on apua Torstenillekin! :)♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tota mieltä mäkin olin ennenkuin näitä kokeilin :D Mutta ainakin viime kerralla auttoivat hyvin!

      Poista
  10. Mielenkiintoista toimiiko madot tosiaan tulehduksen poistamisessa :) Luonnonmukaista on myös kylmätä jalkoja ahkerasti ja sitten kun akuutti tulehdus on ohi niin olen ainakin itse kokenut että magneettisuojista on omalle hepalleni ollut apua nivel ym. ongelmien kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tässähän melkein tuntee itsensä kukkahattutädiksi kun vaihtoehtohoitoja vaan funtsii ;) Vaikka iilimadot taitavat kyllä olla esim keski-Euroopassa paljon enemmän tunnettu hoitomuoto mitä ne täällä Suomessa ovat. Kylmäystäkin ollaan tehty, ja Torstenilla on öisin BOTsuojat ja päivisin saman merkin bootsit etusissa...

      Poista
  11. Mielenkiintoista!!
    Kun pääset matoasiasta seuraavaan, pistä syksyn ja kaiketi sitten talvenkin lähestyessä postaus Torstenin loimista. Mitä varastoista löytyy, mitkä on parhaaksi koettu ja mitä vailla vielä olet. Loimia ei kai koskaan voi olla liikaa, ainakaan omistajan kaapissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No loimia ei tosissaan voi olla liikaa! :D Voisin kyllä vähän syksymmällä tämän tyylisen postauksen toteuttaa :)

      Poista
  12. Oliko madoista lopulta apua? Pitikö kuitenkin piikittää? Täällä kaikin keinoin haluttaisi välttää piikitys.. Epätahtisuutta ravissa, kavioniveltulehdusta ollut 5 vuotta sitten ja piikitetty kortisonia. Akuutista niveltulehduksesta ei näyttäisi nyt olevan kyse, kun vertyessään liikkuu hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madoista oli apua, ei tarvinnut piikittää - siis meillä ei pysty piikittämään, joten senkään takia ei piikitetty. Meillä kuitenkin suurin ongelma oli poistaa itse ongelma eli laittaa kengitys kuntoon - vasta nyt, vuoden jälkeen kaviot alkavat olemaan samalla tasolla, tosin jouduin lopulta vaihtamaan siihen kengittäjän. Mutta joo, madoista oli tosi paljon apua ja suosittelen niitä lämpimästi, kannattaa ainakin kokeilla :) Tulehduksien akuuttisuudesta en osaisi sanoa mitään, koska en ikinä olisi Torstenin liikkeen perusteella (ei myöskään Ell kun ensin liinassa juoksutti ennen taivutuksia) että ontui 3/5. Että hyviä nämä hevoset ovat kipujaan peittämään :/ Laserilla saa myös poistettua tulehdusta, tosin siitä ei ole omakohtaista kokemusta ja niitä on paljon erilaisia, joissain tarvitaan 10 hoitokertaa putkeen ja joillain lasereilla riittää kolmekin hoitokertaa.

      Poista